Sjukgymnastens behandlingsmetoder

Sjukgymnastens behandlingsmetoder

Sjukgymnasten anpassar sina behandlingsmetoder utifrån patientens förmåga och rörlighet. Därför kan en sjukgymnast ha två olika ordinationer för en och samma skada hos två individer.

Akupunktur

Inom sjukgymnastiken används också akupunktur som innebär att sjukgymnasten sticker in tunna nålar i olika nervpunkter. Nålarna kan stickas in långt ifrån de områden bär problemen finns.

Då nålarna sticks in frigörs kroppens egna endorfiner som är smärtstillande morfinliknande ämnen.

Feldenkraismetoden

Feldenkraismetoden är en form av sjukgymnastik som sjukgymnaster som utbildats enligt Feldenkraismetoden kan utföra. Feldenkraismetoden är en terapi som kontrollerar och säkerställer rörligheten i hela kroppen och samspelen mellan olika kroppsdelar. Den fundamental del i Feldenkraispedagogiken är samspelet mellan kroppens rörlighet och rörelse samt andningen.

Feldenkrais använder sig sjukgymnaster av bland annat vid smärta och värk som varit under lång tid och kan var delvis psykologiskt betingat.

Kyla & Värme hos sjukgymnasten

Kyla & Värme hos sjukgymnasten

Kyla & Värme ger sjukgymnasten för att minska tillfällig värk och smärta. Det som händer i kroppen är att den vanliga smärtan märks mindre då kroppen reagerar starkt på kyla och värme signalerna. Denna behandlingsmetod kan fungera för att minska smärtan från t.ex. hälsporre eller artros eftersom blodgenomströmningen ökar.

Manipulationsbehandling

Manipulation betyder att en sjukgymnast varligt töjer ut en led lite mer än vad du klarar på naturlig väg. Manipulationsbehandlingen syftar till att lederna ska få full rörlighet och ha full funktion.

Massage hos en sjukgymnast

Sjukgymnaster ger även massage i syftet att få muskler och senor att bli mjukare. De som händer vid massage är att kroppen genererar det stressänkande oxytocinet och det smärtdämpande endorfinet.

Mobilisering

Mobiliseringbehandling är en typ av behandling sjukgymnasterna ger genom att töja på lederna till sina yttersta lägen och därmed förbättra rörligheten.

Sjukgymnasternas MTT-metoder

Sjukgymnasternas MTT-metoder

Medicinsk Träningsterapi har sjukgymnaster använt i mer än fyra decennier och är träning som är inriktad på upprepade övningar med väldigt små belastningar. Tanken är att fysisk aktivitet, rörelse och korrdination är det bästa sättet att behandla värk och smärta i kroppens leder och i musklerna men även minskar risken för sjukdomar som orsakas av övervikt, diabetes och högt blodtryck.

NMES-behandling hos sjukgymnasten

NeuroMuskulär Elektrisk Stimulering

OMT-behandling

Ortopedisk Manuell Terapi, OMT, är en behandling som är inriktad både akut och långvarig värk och smärta i rörelsesystemet. Sjukgymnasten kan kombinera Ortopedisk Manuell Terapi med metoder som en naprapat eller kiropraktor använders sig av.

Stretchning

Stretchning eller töjning av muskler gör sjukgymnasten i syfte att musklerna och lederna ska mjukna.

TENS hos sjukgymnasten

TENS hos sjukgymnasten

Vid Transkutan Elektrisk Nervstimulering, TENS låter sjukgymnasten elektroniska strömmar stimulera påverkade nerver. Detta göra att din egen smärtlindring aktiveras i kroppen.

De elektroniska strömmarna kommer från elektroder som appliceras på huden och kopplas till en liten bärbar elektrisk givare. De elektriska signalerna kan även göra att musklerna rycker lite.

Traktion

Traktion kan avlasta en stel led Traktion innebär betyder att sjukgymnasten drar i och avlastar en leder som gör smärtar eller är stelhet i nacke, rygg eller höften.

Triggerpunkter

Triggerpunkter är de punkter som är ömma och hårda punkter som sjukgymnasten trycker på för att de ska mjukna.


Allt intressant om sjukgymnaster

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om sjukgymnaster men också en del kul och lustiga saker gällande fysioterapeuter.Meny - Sjukgymnaster
Till förstasidan på www.sjukgymnaster.seHögst upp på sidan om sjukgymnasterLängst ned på sidan om sjukgymnastik
SverigeUtomlandsFöretagNyheter